Zipnews

Wybieramy i streszczamy najważniejsze wiadomości

rosja ukraina USA separatyści Unia Europejska państwo islamskie UE Niemcy dżihadyści putin prezydent Francja

Jak dbać o porcelanę?

Dom i Ogród

Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. W takich momentach niezastąpiona jest zastawa obiadowa z porcelany, która podkreśla uroczysty charakter spotkania i dodaje mu elegancji. Warto zatem o nią odpowiednio zadbać, aby przez długie lata cieszyła nas swoim blaskiem.

Właściwości porcelany

Porcelanę wynaleziono w Chinach w VII wieku, jednak do Europy dotarła dopiero na początku wieku XVIII. Od tego czasu cieszy się nieustającą popularnością, często określana jest mianem „białego złota”. Materiał ten charakteryzuje się niskim stopniem nasiąkliwości oraz nieprzepuszczalnością dla cieszy i gazów. Ma również dużą wytrzymałość mechaniczną, odporny jest też na działanie czynników chemicznych. Nieodpowiednia pielęgnacja może jednak zniszczyć strukturę porcelany i doprowadzić do poważnych uszkodzeń. Pod uwagę należy wziąć rodzaj porcelany, z którym mamy do czynienia. Ze względu na skład chemiczny i temperaturę wypalania wyróżniamy porcelanę twardą (wypala się ją w temperaturze 1350-1460⁰C) oraz miękką (1280-1320⁰C). Porcelana miękka cechuje się większą przeświecalnością i bielą, jednak jej wytrzymałość jest mniejsza, niż w przypadku porcelany twardej.

Codzienna pielęgnacja

Porcelanowa zastawa obiadowa podkreśli wyjątkowy charakter spotkania, a eleganckie filiżanki sprawią, że poranna kawa stanie się wyjątkowym doznaniem. Odpowiednio pielęgnowana porcelana będzie nam służyć przez długie lata, zastawy są czasem przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach powinniśmy przede wszystkim pamiętać, iż tego typu zastawy nie należy myć w zmywarce (wyjątkiem jest jedynie porcelana zdobiona pod polewą lub w polewie). Zalecane jest jednak zmywanie ręczne, do którego należy używać delikatnych płynów. Unikajmy natomiast szorstkich gąbek i ściereczek, który mogłyby uszkodzić porcelanę. Szczególnie delikatne rodzaje porcelany (np. z ręcznymi zdobieniami lub złoceniami) należy czyścić zimną wodą z dodatkiem cytryny. Porcelana wymaga również odpowiedniego przechowywania – najlepiej trzymać ją w zamkniętej szafce lub kredensie, w których nie będzie się bardzo kurzyć. Naczynia nie powinny się ze sobą stykać, a w przypadku braku miejsca warto poprzekładać je ręcznikiem papierowym lub serwetkami.

Jak przywrócić blask porcelanie?

Na porcelanie (zarówno tej użytkowanej często, jak i odstawionej do szafki) po pewnym czasie pojawiają się różnego rodzaju przebarwienia oraz wysolenia. Przywrócenie porcelanie pierwotnego blasku nie jest jednak trudne – wystarczy namoczyć ją w letniej wodzie z dodatkiem delikatnego środka myjącego. Na zabrudzeniach możemy położyć również watę nasączoną wybielaczem i pozostawić ją na kilka godzin.

poprzedni następny nastepny post
Udostępnij

Wybór grilla ogrodowego

Dom i Ogród barbecue Grill grill ogrodowy

Sezon grillowy na dobre rozpoczął się już w przydomowych ogródkach oraz na działkach. Coraz wyższe temperatury zachęcają do spędzania wiosennych wieczorów poza domem, co z kolei wzmaga ochotę na wspólne biesiadowanie. W Internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na soczystą karkówkę oraz zapiekane warzywa, a brykiet możemy dostać już nawet w delikatesach po drugiej stronie ulicy. Kupno grilla pozostaje tylko kwestią czasu, jak więc wybrać odpowiedni sprzęt – tak aby służył nam przez długie lata, a wydane pieniądze nie poszły na marne?

Na rynku jest dostępnych kilka rodzajów grilli, jednak do tych najbardziej popularnych nadal możemy zaliczyć grille na węgiel drzewny. Jedną z ich niekwestionowanych zalet jest cena – najtańsze modele kupimy już za kilkanaście złotych. Przy zakupie grilla warto jednak pamiętać, że tego typu modele mogą nie posłużyć nam przez kilka sezonów, a wystarczyć jedynie na parę spotkań. Grill opalany węglem drzewnym pozwala jednak na uzyskanie tradycyjnego, wyjątkowo aromatycznego smaku przyrządzanych potraw.

Mniej mobilne niż grille na węgiel drzewny są grille gazowe. Często odstraszają już samą konstrukcją oraz koniecznością napełniania butli, dlatego też warto zapoznać się z ich licznymi zaletami. Przede wszystkim, grille gazowe pozwalają uzyskać tradycyjną woń oraz smak przygotowywanych dań, charakterystycznych dla tych z rusztu opalanego węglem drzewnym. Wyróżniają się jednak dużo krótszym czasem rozpalania, co zadowoli mniej cierpliwych smakoszy. Kolejną zaletą grilla gazowego jest jego dużo szybsze oraz wygodniejsze czyszczenie – po zakończonym biesiadowaniu wystarczy tylko umyć znajdującą się pod palnikami tackę.

Coraz większą grupę zwolenników mają jednak grille elektryczne. Urządzenia te są wyjątkowo proste w obsłudze i nadają się do użytkowania także poza sezonem. Grill elektryczny może służyć do przyrządzania posiłków nie tylko w ogrodzie czy na skwerze, ale także na tarasie. Dzięki temu ma dużo więcej zastosowań niż urządzenia opalane węglem bądź gazem. Warto zaopatrzyć się w grill z możliwością zmiennego ustawiania temperatury, tak aby przygotowane dania smakowały dokładnie tak jak sobie życzymy. Grille elektryczne nadają się do użytkowania także w chłodniejszej temperaturze niż urządzenia opalane węglem drzewnym. Dzięki temu, sezon grillowy będziemy mogli zakończyć nawet późną jesienią. Zajrzyj tutaj, aby zapoznać się z szeroką ofertą produktów.

Udostępnij Komentarze

Banki walczą o klientów. Konto kosztuje mniej niż 0zł.

Oferty Alior Bank bank Bank BPH Bank Gospodarki Żywnościowej Bank Pekao bank zachodni wbk bankomat Citi Bank Handlowy konto osobiste oddział banku ranking

Banki przetrwały kryzys i walczą o nowych klientów. W ciągu roku konto zmienia 5% Polaków, to największy odsetek wśród 27 badanych krajów, podaje firma Bain & Company. Dla 65% z nas najważniejszym kryterium wyboru jest wysokość opłat za prowadzenie konta, ponad 40% badanych przy wyborze kieruje się dodatkowo dostępnością bankomatów i oddziałów banku, na decyzję mają też wpływ opinie znajomych i premie za założenie konta, dane pochodzą z raportu Millward Brown zamówionego przez Getin Bank.

Banki, do których w pierwszej połowie 2014 przeszło najwięcej klientów to kolejno:

1. Alior Bank (343.000 nowych kont)  oferujący „Konto osobiste PLN” i „Konto rozsądne” ze zwrotem 3% płatności kartą w sklepach spożywczych i supermarketach.

2. Getin Bank (177.000 nowych kont) oferujący „Konto Aktywna Karta PLN”

3. mBank (164.000 kont) z „Kontem osobistym z bonusem” oferującym bonus 100zł za założenie konta i brak opłat za konto i za kartę.

4. BZWBK (158.000 kont)

5. ING (154.000 kont) oferujący „Konto z Lwem Direct PLN” z bezpłatnym prowadzeniem konta i korzystaniem ze wszystkich bankomatów w Polsce.

6. Pekao SA (132.000 kont)

7. PKO BP (103.000 kont)

8. Raiffeisen Bank (49.000 kont)

9. Bank Millenium (43.000 kont) oferujący „Konto 360°” z bezpłatnym prowadzeniem konta, korzystaniem ze wszystkich bankomatów w Polsce i za granicą, bezpłatnymi przelewami i kartą płatniczą.

10. BGŻ (30.000 kont)

Największym przegranym jest Credit Agricole, liczba kont w tym banku zmalała o 108.000, kolejne od końca są Eurobank (spadek o 64.000 kont), Citi Handlowy (spadek o 60.000 kont) i Bank Pocztowy (53.000 kont na minusie).

 

Udostępnij Komentarze