Zipnews

Wybieramy i streszczamy najważniejsze wiadomości

rosja ukraina USA separatyści Unia Europejska państwo islamskie UE Niemcy dżihadyści putin prezydent Francja

Wybór grilla ogrodowego

Dom i Ogród, Lifestyle

Sezon grillowy na dobre rozpoczął się już w przydomowych ogródkach oraz na działkach. Coraz wyższe temperatury zachęcają do spędzania wiosennych wieczorów poza domem, co z kolei wzmaga ochotę na wspólne biesiadowanie. W Internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na soczystą karkówkę oraz zapiekane warzywa, a brykiet możemy dostać już nawet w delikatesach po drugiej stronie ulicy. Kupno grilla pozostaje tylko kwestią czasu, jak więc wybrać odpowiedni sprzęt – tak aby służył nam przez długie lata, a wydane pieniądze nie poszły na marne?

Na rynku jest dostępnych kilka rodzajów grilli, jednak do tych najbardziej popularnych nadal możemy zaliczyć grille na węgiel drzewny. Jedną z ich niekwestionowanych zalet jest cena – najtańsze modele kupimy już za kilkanaście złotych. Przy zakupie grilla warto jednak pamiętać, że tego typu modele mogą nie posłużyć nam przez kilka sezonów, a wystarczyć jedynie na parę spotkań. Grill opalany węglem drzewnym pozwala jednak na uzyskanie tradycyjnego, wyjątkowo aromatycznego smaku przyrządzanych potraw.

Mniej mobilne niż grille na węgiel drzewny są grille gazowe. Często odstraszają już samą konstrukcją oraz koniecznością napełniania butli, dlatego też warto zapoznać się z ich licznymi zaletami. Przede wszystkim, grille gazowe pozwalają uzyskać tradycyjną woń oraz smak przygotowywanych dań, charakterystycznych dla tych z rusztu opalanego węglem drzewnym. Wyróżniają się jednak dużo krótszym czasem rozpalania, co zadowoli mniej cierpliwych smakoszy. Kolejną zaletą grilla gazowego jest jego dużo szybsze oraz wygodniejsze czyszczenie – po zakończonym biesiadowaniu wystarczy tylko umyć znajdującą się pod palnikami tackę.

Coraz większą grupę zwolenników mają jednak grille elektryczne. Urządzenia te są wyjątkowo proste w obsłudze i nadają się do użytkowania także poza sezonem. Grill elektryczny może służyć do przyrządzania posiłków nie tylko w ogrodzie czy na skwerze, ale także na tarasie. Dzięki temu ma dużo więcej zastosowań niż urządzenia opalane węglem bądź gazem. Warto zaopatrzyć się w grill z możliwością zmiennego ustawiania temperatury, tak aby przygotowane dania smakowały dokładnie tak jak sobie życzymy. Grille elektryczne nadają się do użytkowania także w chłodniejszej temperaturze niż urządzenia opalane węglem drzewnym. Dzięki temu, sezon grillowy będziemy mogli zakończyć nawet późną jesienią. Zajrzyj tutaj, aby zapoznać się z szeroką ofertą produktów.

poprzedni następny nastepny post
Udostępnij

Co warto jeść i pić podczas upałów

Dom i Ogród, Lifestyle ciekawostki co jeść co pić dieta polskie lato porady Styl życia upał

Tegoroczne lato obfituje w doskonałą pogodę. Niestety, niektórzy źle znoszą upały. W ochłodzeniu organizmu pomagają nie tylko klimatyzatory, ale również prawidłowa dieta. W tym teście podpowiadamy co jeść i pić, aby korzystając z dobrodziejstwa pogody, czuć się w pełni komfortowo.

Co warto wypić?

Gdy temperatura na zewnątrz dogania końce słupków, potrzebujemy stałego uzupełniania płynów, gdyż tracimy je pocąc się. Aby odpowiednio nawodnić organizm warto pić duże ilości wody niegazowanej. Wskazana dawka w normalnych warunkach to około 1,5 do 2 litrów dziennie. W czasie upałów powinniśmy zwiększyć tą dawkę nawet do 3 litrów na dzień. Ten nawyk skutecznie zapobiega odwodnieniu. Do szklanki wody warto dodać listki mięty, cytrynę, które stanowią dodatkowe orzeźwienie. Oprócz wody warto spożywać również soki ze świeżo wyciśniętych owoców i warzyw.

Co możemy zjeść aby czuć się dobrze?

Jedzenie odpowiednich produktów może nam umożliwić uzupełnić niedobór wartości mineralnych. Aby zyskać dawkę sodu, warto lekko zasolić wodę, którą używamy do przygotowywania posiłków. W tym wypadku jej obecność może wpłynąć dobroczynnie na organizm. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością.

Doskonałym rozwiązaniem na niedobór potasu jest jedzenie pomidorów. W czasie upałów świetnym pomysłem będzie przygotowanie pomidorowego gazpacho czyli chłodnika. Innym pomysłem jest spożywanie ogórków, które nie dość, że w ponad 90 % składają się z wody to jeszcze zapewniają solidną dawkę potasu. ( aż 140 mg na 100 g) Dodatkowo podwyższymy jego poziom jedząc owoce takie jak morele, czereśnie, truskawki, gruszki, brzoskwinie oraz cytrusy. Nie trzeba wspominać także o zawartości innych witamin w ich składzie.

Aby zapewnić sobie zdrowie, warto używać warzywa i owoce z domowych upraw, które możemy urządzić na działce, w ogrodzie lub na balkonie. Niezwykle ważne jest, aby pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji na którą składa się odpowiednie dostosowanie gleby, stosowanie nawozów oraz podlewanie. Wówczas będziemy mogli cieszyć się przyrostem witamin i składników mineralnych każdego dnia.

Czego lepiej unikać?

W tym wypadku lepiej unikać wody gazowanej, gdyż gaz w niej zawarty uwalnia się wewnątrz organizmu, powodując wzdęcia. Utrudnia on także transport tlenu do komórek, tym samym możemy odczuwać dyskomfort. Zdecydowanie nie powinniśmy spożywać słodkich napojów gazowanych, ze względu na wysoką zawartość cukru. Te produkty tylko znikomo gaszą nasze pragnienie, a cukier szybko się rozkłada powodując tycie. Z jednej strony powodują chwilową ulgę, z drugiej zaś nakręcają metabolizm, przez co po jakimś czasie znów odczuwamy pragnienie.

Dodatkowo w tym okresie opłaca się zrezygnować z kawy, gdyż wypłukuje ona z organizmu magnes. Jej moczopędne właściwości przyśpieszają odwodnienie, co może być opłakane w skutkach. Niezwykle ważne jest to co pijemy oraz kiedy, gdyż nie wszystkie płyny umożliwiają uzupełnienie traconych przez temperaturę elektrolitów.

Udostępnij Komentarze

Banki walczą o klientów. Konto kosztuje mniej niż 0zł.

Oferty Alior Bank bank Bank BPH Bank Gospodarki Żywnościowej Bank Pekao bank zachodni wbk bankomat Citi Bank Handlowy konto osobiste oddział banku ranking

Banki przetrwały kryzys i walczą o nowych klientów. W ciągu roku konto zmienia 5% Polaków, to największy odsetek wśród 27 badanych krajów, podaje firma Bain & Company. Dla 65% z nas najważniejszym kryterium wyboru jest wysokość opłat za prowadzenie konta, ponad 40% badanych przy wyborze kieruje się dodatkowo dostępnością bankomatów i oddziałów banku, na decyzję mają też wpływ opinie znajomych i premie za założenie konta, dane pochodzą z raportu Millward Brown zamówionego przez Getin Bank.

Banki, do których w pierwszej połowie 2014 przeszło najwięcej klientów to kolejno:

1. Alior Bank (343.000 nowych kont)  oferujący „Konto osobiste PLN” i „Konto rozsądne” ze zwrotem 3% płatności kartą w sklepach spożywczych i supermarketach.

2. Getin Bank (177.000 nowych kont) oferujący „Konto Aktywna Karta PLN”

3. mBank (164.000 kont) z „Kontem osobistym z bonusem” oferującym bonus 100zł za założenie konta i brak opłat za konto i za kartę.

4. BZWBK (158.000 kont)

5. ING (154.000 kont) oferujący „Konto z Lwem Direct PLN” z bezpłatnym prowadzeniem konta i korzystaniem ze wszystkich bankomatów w Polsce.

6. Pekao SA (132.000 kont)

7. PKO BP (103.000 kont)

8. Raiffeisen Bank (49.000 kont)

9. Bank Millenium (43.000 kont) oferujący „Konto 360°” z bezpłatnym prowadzeniem konta, korzystaniem ze wszystkich bankomatów w Polsce i za granicą, bezpłatnymi przelewami i kartą płatniczą.

10. BGŻ (30.000 kont)

Największym przegranym jest Credit Agricole, liczba kont w tym banku zmalała o 108.000, kolejne od końca są Eurobank (spadek o 64.000 kont), Citi Handlowy (spadek o 60.000 kont) i Bank Pocztowy (53.000 kont na minusie).

 

Udostępnij Komentarze