Zipnews

Wybieramy i streszczamy najważniejsze wiadomości

rosja ukraina USA separatyści Unia Europejska państwo islamskie UE Niemcy dżihadyści putin prezydent Francja

Co z tym kalafiorem?

Lifestyle

Kalafior to bardzo popularny dodatek do wszelkiej maści potraw mięsnych i zup. Wielu smakoszy ceni jego smak, oczywiście jeśli jest odpowiednio ugotowany i przyprawiony. Czy ma on jakiekolwiek właściwości prozdrowotne?

Warzywo to należy do rodziny kapustowatych i uprawiane jest na terenie całej Polski. Sadzone wiosną gotowe jest do zbiorów już w lecie. W Europie zagościł już około siedemset lat temu przywieziony ze Środkowego Wschodu. W Rzeczpospolitej Szlacheckiej stał się popularny dzięki Bonie Sforzy.

Podstawowymi wyróżnikami kalafiora są z pewnością składniki mineralne jakie zjada się razem z nim – dodać należy, iż w największych ilościach spośród wszystkich kapustowatych. Są to przede wszystkim:

  1. Witaminy A, C, E, B1, B2.

  2. Wapń, Fosfor, Magnez, Żelazo.

  3. Sulforan – pobudzający zwalczanie raka.

Przed zakupem warto oczywiście wiedzieć jaką sztukę wybrać aby cieszyć się jej świeżością. Przede wszystkim czym więcej przebarwień, obtłuczeń i obić tym warzywo mniej świeże. To samo da się powiedzieć o pozbawionych jędrności liściach, szczególnie jeśli pożółkły.

Najlepiej jest go przechowywać w formie samej różyczki bez zbędnych elementów zielonych – w warunkach chłodniczych maksymalnie do siedmiu dni. Jeśli będzie on zamrożony, spożyć go można nawet po kilku miesiącach.

Najzdrowiej spożyć go oczywiście w formie ugotowanego al.’dente. Jeśli ktoś nie musi trzymać diety wspaniałym dodatkiem będzie roztopione masło bądź zasmażana bułka tarta (ewentualnie biały sos). Innymi możliwościami są farsze mięsne oraz surówki i sałaty. Należy go gotować raczej krótko, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych.

Tak wspaniałe warzywo nie może się obejść bez odpowiedniej oprawy podczas konsumpcji – przyda się oczywiście nakryty stół, porządne sztućce bądź ładną zastawa. W takim towarzystwie kalafior nie dość, że będzie smakował wybornie, to jeszcze ucieszy oko.

Warzywo to jest więc nie tylko wspaniałą surówką i dodatkiem do posiłków ale winno też być częstym składnikiem diety dla każdego kto chce zachować swoje zdrowie i urodę w jak najdłuższym okresie czasu.

poprzedni następny nastepny post
Udostępnij

Co to są jaja Fabergé?

Lifestyle

Jajka cesarskie (w języku rosyjskim zwane Яйца Фаберже́) swoją nazwę zawdzięczają złotnikowi Peterowi Carlowi Fabergé, a wywodzą się z czasów panowania Aleksandra III Romanowa oraz Mikołaja I.

Wspomniany nadworny jubiler tworzył je na zamówienie carów jako . Podstawowym surowcem ich budowy były złoto, srebro, kamienie szlachetne, kość słoniowa, masa perłowa oraz emalia.

Powstanie pierwszego „Jaja Cesarskiego” datuje się na 1844 rok i wiązało się z prezentem dla żony Marii darowanym przez cesarza Aleksandra III. Mikołaj II, syn wspomnianego, nadal zamawiał każdej Wielkanocy jedno jajko. W jego środku znajdowała się niespodzianka, będąca ścisłą tajemnicą, aż do czasu otwarcia.

Złotnik zazwyczaj w swoich dziełach oddawał bieżące wydarzenia historyczne takie jak wojny czy też otwarcie kolei transsyberyjskiej bądź też dobił je wizerunkami osób z rodziny cesarskiej albo ich rezydencji. Ciekawostką była dekoracja jajka podarowanego żonie Mikołaja II, Aleksandrze, z okazji koronacji w 1897 roku nawiązująca do sukni koronacyjnej carycy (siatkowy ornament), zaś w środku skryta była miniatura złotej karety koronacyjnej z siedzeniami z rubinu, szybami z kryształu górskiego oraz koroną na dachu.

Rok 1900 to wystawienie Jaj Fabergé na światowej wystawie w Paryżu, gdzie zdobyły złote medale, a ich twórca otrzymał medal Legii Honorowej, dzięki czemu stał się sławny w całej Europie.

Niestety synowie mistrza nie kontynuowali jego pracy i w 1951 roku za 25 000 dolarów odsprzedali markę oraz technologię producentowi perfum z USA Samowi Rubinowi. Późniejsza historia to ciągłe odsprzedaże, aż do zakupu, w 1989 roku za 1 500 000 000 USD koncernowi Unilever.

Do dnia dzisiejszego zachowały się tylko 42 jajka. Biorąc pod uwagę fakt, iż ich współczesne imitacje nie dorastają im do pięt, stanowią one obiekt westchnień wielu kolekcjonerów.

Jajka Cesarskie to wspomnienie przedrewolucyjnej Rosji gdzie piękne zastawy, zdobione sztućce i wytworne stoły były codziennością.

Udostępnij Komentarze

Polacy trzymają pieniądze w domu. Lokaty oferują 5% w skali roku.

Oferty Bank BPH deflacja getin bank idea bank inflacja lokata happy lokata komfort oszczędzania lokata na start lokaty lokaty 2015 oszczędzanie pieniędzy

Średnia wartość oszczędności Polaka to 14.000 zł, ponad połowę wszystkich oszczędności Polaków ma grupa 10% najbogatszych a ponad 60% ludzi nie ma żadnych oszczędności, wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie Banku Millenium.

Mniej niż 10% Polaków trzymających oszczędności w bankach korzysta z lokat, większość oszczędności jest przechowywana na niżej oprocentowanych kontach oszczędnościowych lub na kontach bez żadnego oprocentowania a 35% z nas trzyma oszczędności w domu w gotówce. Tymczasem na rynku jest sporo lokat dających 5% w skali roku co przy zerowej inflacji oznacza realne oprocentowanie na poziomie 5%. Przedstawiamy kilka takich ofert:

Idea Bank – Lokata Happy

  • oprocentowanie: 5,00% w skali roku
  • minimalny czas: 3 miesiące
  • minimalna kwota: 1000 zł
  • nie trzeba mieć konta osobistego w Idea Bank
  • dostępna przez Internet

Bank BPH – Lokata Komfort Oszczędzania

  • oprocentowanie: 5,00% w skali roku
  • czas trwania: 6 miesięcy
  • oferta dostępna z jednorazową inwestycją w ubezpieczeniowy fundusz kapitałowy
  • dodatkowo 3% na Koncie Oszczędnościowym dla środków do 50 000 zł

Getin Bank – Lokata na Start

  • oprocentowanie: 4,50% w skali roku
  • minimalny czas: 2 miesiące
  • minimalna kwota: 500 zł
  • zrywając lokatę przed czasem nie tracimy odsetek
  • dostępna przez Internet

Deflacja to przeciwieństwo inflacji, czyli spadek przeciętnego poziomu cen w gospodarce: za daną kwotę możemy kupić więcej produktów i usług. Deflacja przekłada się na wzrost siły nabywczej pieniądza, odsuwania w czasie zakupów oraz zmniejszenia opłacalności produkcji. Obecnie deflacja wiąże się przeważnie ze stagnacją gospodarczą, a ekonomiści za optymalną uważają niewielką inflację. Czytaj więcej o: deflacja».

Udostępnij Komentarze