Zipnews

Wybieramy i streszczamy najważniejsze wiadomości

rosja ukraina USA separatyści Unia Europejska państwo islamskie UE Niemcy dżihadyści putin prezydent Francja

Błonnik pomaga niwelować negatywne skutki palenia

Nauka i Technologie

Kluczową rolę w uszkadzaniu płuc, skutkującym z czasem chorobą obturacyjną i nowotworami, odgrywają wywołane paleniem stany zapalne. Choć najlepszą metodą walki z nimi jest zerwanie z nałogiem, badania prof. Roberta Younga z University of Auckland wskazują, że problemy powodowanie paleniem można zmniejszyć dzięki diecie bogatej w błonnik.

Do takiego wniosku prowadzą doświadczenia, prowadzone na myszach – stan zapalny był mniej nasilony w płucach gryzoni, karmionych dietą wysokobłonnikową. Uzyskane wyniki wymagają dalszych badań i dokładnego poznania mechanizmu, dzięki któremu dieta może ograniczać negatywne skutki palenia.

Wyniki podsumował prof. Young: „(…) dieta ma duży wpływ na stan płuc. Studium stanowi poparcie dla kluczowej hipotezy, że korzystny wpływ diety wysokobłonnikowej jest w dużej mierze skutkiem zwiększonego wchłaniania naturalnych związków przeciwzapalnych (…)”.

poprzedni następny nastepny post

Najlepiej pisze o tym: http://kopalniawiedzy.pl/dieta-wysokoblonnikowa-palenie-stan-zapalny-pluca-nowotwor-przewlekla-obturacyjna-choroba-pluc-krotkolancuchowe-kwasy-tluszczowe-bakterie-przewod-pokarmowy-Robert-Young,21571

Udostępnij

Nadmiar cukru groźniejszy dla zdrowia od nadmiaru soli

Nauka i Technologie Chlorek sodu Choroby układu krążenia cukier dieta Fruktoza Glukoza medycyna Nadciśnienie Sól Syrop kukurydziany Udar zawał serca Zdrowa żywność zdrowie

Duże spożycie przetworzonych cukrów zwiększa ryzyko chorób układu krążenia bardziej niż duże spożycie soli – twierdzą badacze z Saint Luke’s Mid America Heart Institute i Albert Einstein College of Medicine.

Wbrew obiegowej opinii, wskazującej sól jako ważniejszego sprawcę problemów, wysokie spożycie cukrów wystarczy, by w ciągu 8 tygodni podnieść ciśnienie skurczowe o 6,9 mm Hg, a rozkurczowe o 5,6 mm Hg. Po zignorowaniu badań finansowanych przez koncerny spożywcze, wartości te są nieco większe.

Choć badacze wskazują fruktozę jako głównego winowajcę, zastrzegają, że spożywanie jej w naturalnej postaci – np. w owocach – nie jest największym problemem. Jako źródło problemów wskazują przetworzoną żywność, słodzoną wysokofruktozowym syropem kukurydzianym i radzą: „Dobrym punktem wyjścia byłoby zredukowanie konsumpcji cukrów dodanych poprzez ograniczenie spożycia zawierającej je żywności przetworzonej.”

Udostępnij Komentarze

Najlepiej pisze o tym: http://tech.money.pl/medycyna/artykul/cukier-jest-grozniejszym-zabojca-niz-sol,169,0,1676457.html

10 mln osób podróżuje z BlaBlaCar

Oferty BlaBlaCar emisja CO2 oszczędzanie podróż samochód tanie przejazdy

Serwis społecznościowy BlaBlaCar kontaktuje kierowców dysponujących wolnymi miejscami w swoich samochodach z pasażerami podróżującymi w tę samą stronę.

Dzięki BlaBlaCar kierowcy mogą oszczędzić na paliwie, a pasażerowie tanio i wygodnie dojechać na miejsce – najczęściej kierowca dowozi pod dom, a nie na dworzec.

Strona działa w 13 krajach europejskich, korzysta z niej 10 mln użytkowników. Właściciele szacują, że dzięki
ponad 3,2 miliarda wspólnie przejechanych kilometrów użytkownicy oszczędzili w tym roku łącznie ponad 260 milionów euro i zmniejszyli emisję dwutlenku węgla o 500 000 ton.

Udostępnij Komentarze

Najlepiej pisze o tym: http://tech.money.pl/medycyna/artykul/cukier-jest-grozniejszym-zabojca-niz-sol,169,0,1676457.html